Morbus Scheuermann

Ved Morbus Scheuermann er der en mere udtalt krumning og foroverbøjning end normalt i ryggen.

 

Den udtalte krumning skyldes en vækstforstyrrelse, der resulterer i kileformede ryghvirvler. Denne krumning kaldes også kyfose. Ofte ses MB Scheuermann i brystryggens midte til den nedre del. De kileformede ryghvirvler medfører en mere rundrygget forøget kyfose i brystryggen. Krumningen kan også sidde i lænden, hvor det naturlige lændesvaj forsvinder. Sværhedsgraden og placeringen af krumningen er ofte afgørende for, om du har gener og smerter.

MB Scheuermanns sygdom debuterer ofte i teenageårene (12-16 års alderen) hen mod slutningen af vækstperioden og puberteten. Det er oftest drenge, der rammes af sygdommen. Arvelighed er en vigtig faktor, men sygdommen kan også skyldes mekaniske faktorer.

Sådan stilles diagnosen

Hvis der er mistanke om, at du har Morbus Scheuermann, så stilles diagnosen ud fra røntgenbilleder, hvor din rygsøjle ses fra siden. På baggrund heraf vil rygspecialisten kunne måle krumningen af kyfoseringen og afgøre, hvor mange ryghvirvler der er kileformede.

Hvis din kyfosering måles til 45 grader eller derover, og der sidder tre eller flere ryghvirvler i forbindelse med hinanden med en kilefacon på 5 grader eller mere, så vil du få stillet diagnosen MB Scheuermann.

MB Scheuermann viser sig ofte i teenageårene i forbindelse med puberteten, hvor det typisk er drenge der rammes af sygdommen. Arvelighed er formentlig den vigtigste faktor ift. hvad årsagen til sygdommen er. Dog kan der være andre mekaniske faktorer som kan spille en rolle.

Symptomer & Behandling

Langt de fleste personer med MB Scheuermann oplever smerter, gener eller træthedsfornemmelser i det berørte område. Symptomerne varierer i større eller mindre grad, og hvis krumningen sidder i lænden, er der større risiko for smerter.

En MB Scheuermann kan have tendens til at blive stiv og rigid, hvorfor det er vigtigt, at du modtager mobiliserende behandling og holdningskorrigerende træning, der kan vedligeholde fleksibiliteten af din rygsøjle. MB Scheuermann kan udvikle sig med tiden, så din foroverbøjning i rygsøjlen forværres. I dette tilfælde kan du opleve at få brystsmerter og vejrtrækningsbesvær.

 

Korsetbehandling
I tilfælde af at din MB Scheuermann er <45 grader og diagnosen stilles under den primære vækst, så er der mulighed for at standse eller forhale progressionen ved hjælp af korsetbehandling. I disse tilfælde kan det være fordelagtigt at kombinere den holdningskorrigerende træning med kypholic korsetbehandlingen.

Kyphologic korsettet er udviklet i Tyskland til hyperkyfose og Mb Scheuermann i brystryggen. Korsettet specialdesignes til dig vha. 3D-scanning.

Operation
Rygspecialister begynder som regel ikke med at anbefale som regel ikke operation i første omgang, som behandlingsmulighed af MB Scheuermann. Dette skyldes, at der er øget risiko for alvorlige neurologiske bivirkninger. En operation kommer derfor først på tale, hvis din tilstand er meget udtalt. Den endelige vurdering  af, hvor vidt en operation kan være gavnlig for dig, vil blive foretaget af  en ortopædkirurg.

Information om Morbus Scheuermann