Diskusprolas og diskusprotrusion

Når du har skoliose, er din rygsøjle skæv, og ryghvirvlerne slides mere skævt end normalt. For personer med skoliose er der derfor en større risiko for, at man får en diskusprolaps eller diskusprotrusion i nakken, ryggen eller lænden.

Hvad er diskusprolaps og diskusprotusion?

Imellem hver ryghvirvel sidder der en bruskskive, som kaldes diskus. En diskus består af en hård ydre bindevævsring, der omgiver den indre bløde geleagtige kerne. Formålet med diskus er at virke stødabsorberende, så ryghvirvlerne er fleksible og bevægelige.

En diskusprolaps opstår, når den yderste hårde bindevævsring svækkes så meget, at den bløde kerne i disk’en kan sive ud gennem en revne i den hårde bindevævsring og presse mod rygmarvskanalen. Forstadiet til diskusprolaps er en diskusprotrusion (kaldes også diskusbule). Ved diskusprotrusion ses ved en udposning på den bløde kerne i disk’en, uden at kernen brister og væsken løber ud.

Diskusprotrusioner og diskusprolapser klemmer ofte en eller flere nerver imellem ryghvirvlerne. Symptomerne ved en diskusprolaps viser sig typisk i form af nakke- eller rygsmerter

q

Har du mistanke om, at du har en diskusprolaps?

Har du mistanke om, at du har en diskuprolaps, så kan egen læge, reumatologen eller rygspecialisten henvise dig til en MR-scanning.

De fleste diskusbuler og diskusprolapser behandles uden operation. Ofte anbefaler man aflastning af ryggen kombineret med smertestillende medicin og forsigtig genoptræning.